Waar de ene ouder zich al weken van tevoren verheugt op de voorbereidingen voor het kinderfeestje, klotst bij de ander het zweet al onder de oksels als ze er alleen al aan denkt. Als je nog geen idee wat voor feestje het moet gaan worden, hoe je een leuke uitnodiging...
Als bonusmoeder is het zoeken naar jouw plek binnen het samengestelde gezin. Welke woorden zijn gepast tegenover je bonuskinderen? Hoeveel betrokkenheid is te veel als het gaat om opvoeding? En wat mag je eigenlijk verwachten van je bonuskinderen? Moederdag kan een...
Tijd besparen? Dat willen we allemaal wel, als moeder lijk je nooit genoeg uren in een dag te hebben. Kinderen verzorgen, brengen en halen, leuke dingen met ze doen, werken, boodschappen doen, afspreken met vriendinnen, langs familie gaan, investeren in je relatie en...
Hoe laat breng je je kind naar bed toe? Een kort antwoord is: op tijd. Maar wat is op tijd en hoeveel slaap heeft een kind nodig? Het is voor ieder kind anders, maar één ding is hetzelfde: goede nachtrust is essentieel voor kinderen. Het is niet alleen van belang om...
Borstvoeding is niet altijd even gemakkelijk, soms kan het behoorlijk uitdagend zijn en vermoeiend. Ook kun je last krijgen van pijn bij borstvoeding of tussen de voedingen in. Borstvoeding hoort geen pijn te doen, dus het is goed om bij pijn en ongemak direct hulp in...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Pijn bij borstvoeding of tussen voedingen in? Borstvoeding kan vermoeiend en pittig zijn, maar pijn hoort het niet te doen. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken en dit kun je eraan doen.
Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Natuurlijk verschilt dat enigszins per kind, maar handig is het wel om ongeveer te weten op welke leeftijd je hoeveel slaap nodig hebt.
Faalangst kan het leven van je kind behoorlijk belemmeren. Hoe herken je faalangst bij je kind en hoe ga je daar als ouder mee om? Tips van een kindercoach.
Als bonusmoeder ga je het een keer meemaken: Moederdag. Hoe gaat dat nou, Moederdag in een samengesteld gezin? Met 5 tips van Suzanne, zelf bonusmoeder.
Het leven als ouder kan behoorlijk uitputtend zijn. Wil je meer energie? Lees dan hier onze tips voor meer energie, zodat jij weer die leuke moeder kunt zijn!
Als moeder lijk je nooit genoeg uren in de dag te hebben. Wil je ook tijd besparen? 8 tips om iedere dag op een slimme en makkelijke manier een beetje tijd te winnen.
Wil je graag op reis naar een ver land met je gezin, maar ben je bang dat de vliegreis op een fiasco uitloopt? Dat hoeft niet! Wij helpen je met 10 tips voor vliegen met een kind.
In de lente knutselen met kinderen betekent: leuke dingen maken om de lente in huis te halen en om de dieren in de tuin te helpen! 10 leuke knutselprojectjes
In de zesde maand van de zwangerschap groeit de baby in razend tempo. De baby krijgt steeds meer vet. De moeder krijgt bij een zwangerschap van 6 maanden steeds meer last van verkleuringen op de huid en van lichamelijke klachten door de buik, die snel dikker wordt.
6 maanden zwanger: Het einde van het tweede trimester
Je baby groeit in razend tempo als je 6 maanden in verwachting bent en alweer aan het einde van het tweede trimester bent beland. In zijn lengte neemt je baby niet zoveel toe, maar in zijn gewicht des te meer, doordat je baby nu vetlagen aanmaakt. Je baarmoeder en buik groeien natuurlijk ook mee. Je navel is tijdens deze zesde maand van je zwangerschap waarschijnlijk naar buiten gaan staan. Je buik voelt steeds zwaarder aan en de lichamelijke klachten nemen toe. Ook kan slapen lastiger worden en krijg je meer last van verkleuringen op je huid.
Heb je jezelf al voorzien van zwangerschapskleding? Of moet je deze nu je 6 maanden bent pas gaan dragen? Heb je niet al teveel geld of wil je niet veel geld uitgeven aan iets dat je nauwelijks draagt, overweeg dan om tweedehands zwangerschapskleding te kopen. Deze ziet er vaak nog prima uit, omdat het niet veel is gedragen. Zeker iets als een winterjas kun je prima tweedehands scoren. Heb je door de groei van je borsten ook al grotere bh’s nodig? Koop dan, als je borstvoeding wilt gaan geven, meteen voedingsbh’s, zodat je niet straks, na de geboorte van je baby, alweer nieuwe bh’s moet kopen.
Baby bij 6 maanden zwangerschap: je baby wordt snel dikker
Je baby wordt steeds dikker. Dat komt doordat hij steeds meer vetlagen krijgt. Er zijn daarnaast nog andere veranderingen aan je baby die optreden in de zesde maand van je zwangerschap.
Je baby krijgt een vetlaag, die steeds dikker wordt. Deze ontwikkelt zich als je 23 weken zwanger bent, door de aanmaak van keratine, een proteine die aan de huidlaag van je baby wordt toegevoegd. De vetlaag beschermt de baby tegen vruchtwater. De eerder aangemaakte donslaag wordt hierdoor overbodig en zal vanaf nu langzaam verdwijnen.
Het gehoor van je baby is sterk ontwikkeld als je 24 weken zwanger bent. Je baby hoort bij een zwangerschap van 6 maanden niet alleen jouw stem en ademhaling, maar ook geluiden op afstand, zoals de stem van je partner en een toeterende auto. Praat en zing veel voor je baby, want je baby kan dit als je 6 maanden bent al heel goed horen en herkennen. Zo is jouw stem en zijn jouw liedjes straks een rustgevend geluid als je baby is geboren.
De haren van je baby krijgen kleur als je 25 weken zwanger bent. Daarvoor waren de haren van je baby nog pigment loos. Je baby heeft als je 25 weken zwanger bent, dus al zijn eigen haarkleur. Helaas kun je niet door je buik kijken en achterhalen welke kleur dat is.
De ogen van je baby gaan open als je 26 weken zwanger en dus ongeveer 6 maanden in verwachting bent.
De coördinatie van de handen en voeten van je baby wordt beter. Je baby kan als je 6 maanden zwanger bent al op zijn duim zuigen, met zijn tenen spelen en vuisten maken.
De longen van je baby gaan zich voorbereiden op de ademhaling. Dat kan nu, omdat de neusgaten af zijn. Hij oefent zijn eerste ademhaling door vruchtwater in te slikken en het vervolgens weer uit te plassen.
De huid van je baby wordt steeds rozer. Deze kleur is afkomstig van de bloedcellen die vlak onder de huid zitten als je 6 maanden zwanger bent.
De grootte van je baby bij 6 maanden zwanger
Vorige maand, toen je 5 maanden zwanger was, had je baby de grootte van een papaja. Nu je 6 maanden zwanger bent, is je baby alweer zo groot als een flinke krop sla. Dat is ongeveer 33 centimeter. Het gewicht van je baby is 720 gram.
Moeder 6 maanden zwanger: de klachten nemen weer toe
De kans is groot dat je in de zesde maand van je zwangerschap last hebt gekregen van verkleuringen op de huid, zoals een linea nigra of een zwangerschapsmasker. Het kan ook zijn dat je ze daarvoor al kreeg. Als je 6 maanden zwanger bent worden sproeten en tepelhoven ook zichtbaarder. Dit alles ontstaat door een verhoogde pigmentvorming, die tot stand komt onder invloed van zwangerschapshormonen.
Zwangerschapsklachten bij 6 maanden zwanger
De zwangerschapsklachten worden steeds groter nu het einde van het tweede trimester is bereikt en het derde trimester gaat beginnen.
Je krijgt een linea nigra. Dit is een donkere, verticale streep op je buik, die ontstaat door pigmentvorming tijdens zwangerschap.
Je krijgt een zwangerschapsmasker. Net als de linea nigra, ontstaat ook een zwangerschapsmasker door pigmentvorming. Je kunt deze verkleuringen in je gezicht voorkomen door je goed in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge factor, ook als de zon niet schijnt.
Je slaapt slecht. Slapeloosheid tijdens zwangerschap kan veel verschillende oorzaken hebben: je buik zit in de weg, je hebt bandenpijn, je hebt last van je bekken en/of lage rugpijn tijdens de zwangerschap. Het kan ook zijn dat je last hebt van angst en spanning tijdens zwangerschap.
Je hebt bloedarmoede. Dat wil zeggen dat je te weinig ijzer in je bloed hebt. Dit ontstaat door de snelle groei van je lichaam en het extra bloed dat is aangemaakt. Als je bloedarmoede hebt kun je ook last hebben van duizeligheid tijdens je zwangerschap. IJzerrijk eten kan je helpen om je ijzergehalte weer op peil te krijgen.
Je hebt zwangerschapsjeuk. Je handen, armen, benen, voeten en/of borsten jeuken. Deze jeuk ontstaat doordat je huid oprekt tijdens zwangerschap. Er is weinig aan te doen. Let erop dat je niet te lang warme sokken en/of handschoenen draagt en dat je niet te lang achtereen een bad neemt. Vaak komen op de plekken waar je nu jeuk hebt op een later moment in je zwangerschap striae. Tip: Hier kun je een speciale crème tegen striae voor kopen.
Je handen en/of voeten gaan tintelen. Dit ontstaat door het carpaal tunnel syndroom. Naast tintelingen voel je bij dit syndroom ook een verslapping in je handen en vingers. Het syndroom ontstaat wanneer je vaak dezelfde beweging maakt, maar ook ook veel voor bij zwangere vrouwen, doordat zij vocht ophouden. Wat helpt tegen de tintelingen? Las pauzes in als je bezig bent met herhalende bewegingen, ga niet op je handen liggen en leg een kussen onder je handen als je in bed ligt.
Wat moet je doen bij 6 maanden zwanger?
Je zwangerschap wordt steeds zwaarder, omdat je buik steeds meer aanwezig is. Ook de stress slaat steeds meer toe, omdat de bevalling van je baby nadert. Wat kun je doen als je 6 maanden zwanger bent?
Geef je op voor een zwangerschapscursus. Daar sta je op een positieve, relaxte manier stil bij je groeiende lichaam en je baby. Ook word je hier voorbereid op je naderende bevalling en krijg je tips voor zwangerschapsklachten. Er zijn zwangerschapscursussen in allerlei soorten, zodat er voor elk type zwangere vrouw een passende cursus is.
Drink veel water. Draag altijd een flesje water bij je.
Blijf bewegen. Tussen de rustmomenten door is het goed om een stukje te wandelen, fietsen of zwemmen.
Tip van de week: Neem wat vaker rust
Gun jezelf rust nu je 6 maanden zwanger bent. Het is niet niks om je baby te dragen en de zwangerschapsklachten te verdragen. Ook kun je overmeestert raken door angst en spanning, omdat de komst van de baby nu erg dichtbij komt. Waarschijnlijk werk je ook nog eens. Ga als je even tijd over hebt even op bed liggen en sluit je ogen als je daar behoefte aan hebt. Ook een filmpje kijken, boek lezen of warm bad kan rust geven als je 6 maanden zwanger bent.
Dit artikel is afkomstig van MamaLove.nl. Het artikel is geschreven door de redactie van MamaLove in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. MamaLove is er voor alle zwangere vrouwen, (aanstaande) mama’s en papa’s en gezinnen. Het platform met betrouwbare informatie voor gezonde zwangerschappen, gelukkige baby’s en kinderen en zelfverzekerde ouders is eind 2021 overgenomen en samengevoegd met Meer Voor Mama's.