We weten dat we papa en mama gaan worden. Dat we mogen gaan zorgen voor een kindje. De weg ernaartoe is nogal hobbelig, maar het pad begint heel voorzichtig tevoorschijn te komen. Om ons hierop voor te bereiden, hebben de kinderslaapkamer klaargemaakt. Super fijn om eindelijk door de Ikea te lopen en niet weg te hoeven duiken bij al het kinderspul en de schattige knuffels.

Eindelijk zijn we hier klaar voor en mogen we kijken voor ons toekomstig kindje!

Laat ik even voorop stellen dat met de beginseltoestemming voor het adopteren van een kindje, je absoluut geen zekerheid hebt of je daadwerkelijk een kindje in je gezin mag opnemen. We wachten ook nog op een match en hebben nog geen zekerheid hierover. In een volgende blog daarover meer.

Nu eerst even terug naar de kinderslaapkamer. Een project waarbij we geen ontzettende tijdsdruk hadden. Het hoefde niet binnen een aantal maanden klaar te zijn voor de bevalling. Onze ‘uitgerekende datum’ is de intake bij het adoptiebureau (bemiddelingskantoor). Deze intake wordt het begin van het samenstellen van ons dossier en daar horen ook foto’s van ons huis in. Graag willen we ons kindje zoveel mogelijkheid duidelijkheid en inzicht bieden in waar het terecht gaat komen. Het warme, kleurrijke Afrikaanse land wordt ingeruild voor een kouder land met daarbij nog eens twee blanke mensen als ouders die je nog nooit eerder hebt gezien.

Enfin, het punt is gemaakt: we willen graag duidelijkheid en zekerheden gaan bieden aan dit kleine mensje. Dus startten we het project kinderslaapkamer.

Waar begin je mee bij een kinderslaapkamer?

Allereerst hebben we de muren laten stuccen. Hoewel de muren nog maar 5 jaar geleden gebouwd zijn en met spuitwerk een structuur hebben gekregen, wilden we graag strakke muren. Zo kunnen we makkelijk voor een kleurtje of behang kiezen. Mijn man was zeer te spreken over een ‘Afrika-thema’ op de slaapkamer. Het liefst met een warme kleur, zoals oranje van de zonsondergang en andere felle kleuren die in Afrika zo gewoon zijn. Het idee vond ik erg leuk, maar even praktisch denkend… Terug naar het kleine mensje dat zijn leven gaat omgooien, in een onbekende omgeving terecht komt, rekening houdend met een mogelijk extravert karakter (of in elk geval een duidelijke wil), kwam ik uit op een rustige kamer. We hebben besloten om rustige kleuren te kiezen voor de slaapkamer. De speelkamer daarentegen mag het tegenovergestelde zijn. Een mooi compromis. Maar dit deel van het huis zal pas volgen in een latere fase.

Warme kleuren met een vleugje nostalgie

We weten nog niet wat het gaat worden: een jongen of een meisje. Ook wat de leeftijd betreft, kunnen we niets inschatten. Het kindje is tussen de 0 en 4 jaar, dus dat betekent dat we een kamertje klaar moeten maken die geschikt moet zijn van baby tot peuter. We starten met een deel van wat we al hebben: het bed uit mijn studententijd. Dit kan te zijner tijd makkelijk worden vervangen voor een babybed of een nieuw peuterbed. Op een verkoopsite had ik een grote witte kast gespot. Ideaal voor de komende jaren alle kleertjes in op te bergen. En toen moest er een thema komen. We hebben veel ideeën gehad en ook uitgeprobeerd, zoals leuke muurstickers gekocht en deze op de muur geplakt. Even enthousiast als we ze erop hadden geplakt, kwamen ze er ook weer van af. Op dat moment bleek dat de afwasbare verf ook nadelen had…

Vervolgens besloten we voor een warme kleur op de muur te gaan. Het inmiddels gekochte tafeltje en stoeltjes waren blauw en groen, en nu mocht er een ‘vrouwelijke kleur’ op de muur. Mijn man gaf me de vrijheid in kleurkeuze. Het werd een warme oudroze tint die makkelijk naar het beige kleurt in de schemering. De tweedehands witte kast werd gepimpt met Jip & Janneke stickers. Zo ontzettend leuk om iets nostalgisch op de kamer te brengen. En ook weer makkelijk te verwijderen als dit thema toch minder bij het kindje aansluit. Ook hadden we op een van de vele tripjes naar Ikea de befaamde boekenrekjes gekocht. In twee lagen hebben we ze pastelgroen geschilderd en er huizen nu Nijntje kinderboekjes in die vroeger van mij waren. Om de kleurvoorkeur van mijn man tegemoet te komen, hebben we een oranje schommelstoel van Nijntje in een gezellig hoekje gezet. Een dekbedovertrek van Jip & Janneke en een knuffel van Takkie maken het geheel af.

Wij zijn er klaar voor: klaar voor deze basis voor ons adoptiekindje. Een gezellige, warme kamer en vooral een prettig thuis. Weer een stapje op ons pad gezet.

Op naar de volgende stap: het intakegesprek bij de vergunninghouder.

Cat en haar man zitten middenin het adoptieproces. Op MeerVoorMamas.nl schrijft ze over de reis naar hun langverwachte kindje. Cat schrijft onder een pseudoniem.

Deel 1: In blijde afwachting

Deel 2: we zijn goedgekeurd!

Deel 4: de intake bij het adoptiebureau

Deel 5: Onze wens even pauzeren

Deel 6: Alternatieven voor adoptie

Deel 7: Een plotselinge wending

Deel 8: Wachten op het telefoontje

Deel 9: Spanning bij iedere anonieme beller

Deel 10: Is mijn kinderwens wel groot genoeg?

Deel 11: De feestdagen door zonder kinderen

Deel 12: Een nieuw jaar met hopelijk nieuwe kansen

Deel 13: Adoptiewereld in beweging

Deel 14: Boeken over adoptie

Deel 15: Op zoek naar kracht en energie