Zwangerschapskalender

1 week zwanger

1 week zwanger

De eerste week van een zwangerschap start op de dag dat een zwangere vrouw voor de laatste keer ongesteld raakte. Lees hier meer over 1 week zwanger.

2 weken zwanger

2 weken zwanger

Net als bij één week zwanger ben je ook bij 2 weken zwanger meestal nog niet bevrucht. Wel vindt er veelal na 2 weken zwangerschap een eisprong plaats.

3 weken zwanger

3 weken zwanger

Bij 3 weken zwanger ben je écht zwanger: de bevruchting heeft plaatsgevonden en de zwangerschapsverschijnselen bij de zwangere vrouw worden voelbaar.

4 weken zwanger

4 weken zwanger

Vanaf 4 weken zwanger zijn verandert de embryo in een baby. Vanaf dit moment kan een zwangerschapstest aantonen dat er sprake is van een zwangerschap.

5 weken zwanger

5 weken zwanger

De menstruatie blijft uit, de moeder voelt steeds meer zwangerschapsverschijnselen en de baby groeit in razend tempo. Lees hier alles over 5 weken zwanger.

6 weken zwanger

6 weken zwanger

De zwangerschapsverschijnselen zijn volop aanwezig en het gezicht, de handen en de voeten van je baby krijgen vorm bij 6 weken zwanger. Lees meer!

7 weken zwanger

7 weken zwanger

De baby in de buik groeit heel snel bij 7 weken zwanger. In een week tijd wordt je baby bijna twee maal zo groot. Lees hier alles over de grote veranderingen.

8 weken zwanger

8 weken zwanger

De baby in de buik begint te bewegen en de buik begint een beetje te groeien bij een zwangerschap van 8 weken. Lees hier alles over 8 weken zwanger.

9 weken zwanger

9 weken zwanger

De baby is vanaf 9 weken zwanger geen embryo meer, maar een foetus. Dat betekent dat de baby alle belangrijke organenstelsels heeft ontwikkeld. Lees meer!

10 weken zwanger

10 weken zwanger

Vanaf 10 weken zwangerschap kan de eerste echo plaatsvinden. Lees hier alles over 10 weken zwanger en je baby die steeds meer gaat bewegen.

11 weken zwanger

11 weken zwanger

Bij 11 weken zwanger hebben moeders veel last van zwangerschapsklachten. Lees meer over je baby die steeds meer op een echt mensje gaat lijken.

12 weken zwanger

12 weken zwanger

De baby gaat steeds meer bewegen, zelfs de vingers, tenen en oogleden bewegen. Lees alles over je baby en zwangerschapsverschijnselen bij 12 weken zwanger.

13 weken zwanger

13 weken zwanger

Het vruchtwater rondom de baby neemt toe en beschermt de baby. Vanaf 13 weken zwanger nemen de zwangerschapsklachten af. Lees meer over 13 weken zwanger!

14 weken zwanger

14 weken zwanger

Het tweede trimester van de zwangerschap is aangebroken. Lees hier alles over je baby bij 14 weken zwanger, de kwaaltjes en je groeiende buik.

15 weken zwanger

15 weken zwanger

Lees alles over 15 weken zwanger: De baby is compleet en gaat alleen nog maar groeien. De moeder voelt zich rustig, heeft weinig last van zwangerschapsklachten.

16 weken zwanger

16 weken zwanger

De baby en baarmoeder groeien, de buik van de moeder gaat groeien, zodat zwangerschapskleding soms al nodig is. Lees hier alles over 16 weken zwanger.

17 weken zwanger

17 weken zwanger

Zwangerschapskleding wordt noodzakelijk bij 17 weken zwanger. Lees hier alles over je baby en de vermoeidheid bij de moeder als je 17 weken zwanger bent.

18 weken zwanger

18 weken zwanger

De zenuwen van de baby gaan zich bij achttien weken zwangerschap specialiseren in de zintuigen. Lees hier alles over de ontwikkeling bij 18 weken zwanger.

19 weken zwanger

19 weken zwanger

Bij 19 weken zwanger wordt de buik snel dikker en de zwangerschapskwalen nemen toe. Lees hier alles over de ontwikkeling van je baby en van je lichaam.

20 weken zwanger

20 weken zwanger

De eerste helft van de zwangerschap zit erop; nog 20 weken zwangerschap te gaan. Een mijlpaal is bereikt: de 20 weken echo. Lees alles over 20 weken zwanger!

21 weken zwanger

21 weken zwanger

21 weken zwanger? Lees hier alles over de ontwikkelingen van je baby, de groei van je buik en de verschillende zwangerschapsklachten bij 21 weken zwanger.

22 weken zwanger

22 weken zwanger

Ben je 22 weken zwanger? Lees alles over de ontwikkelingen van je baby en wat je zelf kunt verwachten in deze periode van je zwangerschap.

23 weken zwanger

23 weken zwanger

23 weken zwanger? In korte tijd wordt de baby twee keer zo zwaar. Lees hier alles over de ontwikkeling van je baby en je lichaam in week 23 van de zwangerschap.

24 weken zwanger

24 weken zwanger

24 weken zwanger? Lees hier alles over de ontwikkelingen van de baby in je buik en over alles wat er met je lichaam gebeurt in week 24 van je zwangerschap.

25 weken zwanger

25 weken zwanger

De baby, baarmoeder en buik groeien in een snel tempo. De moeder voelt en ziet haar baby volop bewegen. Lees hier alles over 25 weken zwangerschap.

26 weken zwanger

26 weken zwanger

De buik groeit hard, de baby beweegt steeds krachtiger en de moeder voelt steeds meer zwangerschapsklachten bij 26 weken zwangerschap. Lees meer!

27 weken zwanger

27 weken zwanger

27 weken zwanger? Dit is de laatste week van het tweede trimester. Lees alles over de ontwikkelingen van je baby en je lichaam in week 27 van je zwangerschap.

28 weken zwanger

28 weken zwanger

Vanaf 28 weken zwangerschap gaat het derde trimester van de zwangerschap in. Je baby is volop aan het groeien en bewegen. Lees meer over 28 weken zwanger.

29 weken zwanger

29 weken zwanger

29 weken zwanger? Lees hier alles over de ontwikkelingen van de baby in je buik en de veranderingen van je lichaam in week 29 van je zwangerschap.

30 weken zwanger

30 weken zwanger

Het lichaam van je baby is bijna volledig ontwikkeld. Nu is het tijd voor de hersenen om zich verder te ontwikkelen. Lees hier alles over 30 weken zwanger.

31 weken zwanger

31 weken zwanger

Bij een zwangerschap van 31 weken groeien de borsten van de moeder hard, doordat er moedermelk wordt aangemaakt. Lees hier alles over 31 weken zwanger.

32 weken zwanger

32 weken zwanger

In de komende weken van je zwangerschap gaat de baby twee keer zo zwaar wegen. Hij groeit dus enorm bij als je 32 weken zwanger bent. Lees hier meer!

33 weken zwanger

33 weken zwanger

Ben je 33 weken zwanger? Lees hier alles over de ontwikkeling van je baby en de veranderingen in je lichaam tijdens week 33 van je zwangerschap.

34 weken zwanger

34 weken zwanger

Vanaf een zwangerschap van 34 weken kan het zwangerschapsverlof ingaan. Lees hier alles over de baby in je buik en over jezelf als je 34 weken zwanger bent.

35 weken zwanger

35 weken zwanger

Door de indaling van de baby moet de moeder, bij een zwangerschap van 35 weken, heel vaak plassen. Lees alles over 35 weken zwanger op Meervoormamas.nl.

36 weken zwanger

36 weken zwanger

36 weken zwanger? Dan heeft elke zwangere vrouw in Nederland zwangerschapsverlof. De baby klaar is voor zijn geboorte! Lees meer over 36 weken zwanger.

37 weken zwanger

37 weken zwanger

37 weken zwanger? De baby is voldragen; hij is klaar om geboren te worden. De moeder is ook toe aan haar bevalling: de zwangerschapsklachten lopen hoog op.

38 weken zwanger

38 weken zwanger

Bij een zwangerschap van 38 weken zijn de baby en de moeder helemaal klaar voor de bevalling. Ben jij er al klaar voor? Lees hier alles over 38 weken zwanger.

39 weken zwanger

39 weken zwanger

39 weken zwanger. Het einde van de zwangerschap nadert en de moeder wacht vol spanning af wanneer de weeën gaan beginnen. Lees alles over 39 weken zwanger.

40 weken zwanger

40 weken zwanger

De uitgerekende datum vindt plaats na 40 weken. De kans dat de baby geboren wordt, is deze week het grootst. Lees hier alles over 40 weken zwanger zijn.

41 weken zwanger

41 weken zwanger

De 40 weken zwangerschap is gepasseerd. De moeder is nu overtijd en is aan het wachten op de komende bevalling. Lees hier alles over 41 weken zwanger zijn.

42 weken zwanger

42 weken zwanger

Bij een zwangerschap van 42 weken weet de moeder zeker dat ze haar baby binnen week krijgt. Lees alles wat er gaat gebeuren als je 42 weken zwanger bent.

1 maand zwanger

1 maand zwanger

Bij 1 maand zwangerschap zijn de eicel en zaadcel samengesmolten, vindt innesteling en celdeling plaats. Lees hier alles over 1 maand zwanger zijn.

2 maanden zwanger

2 maanden zwanger

De baby en de baarmoeder groeien hard bij een zwangerschap van 2 maanden. Je lichaam is flink aan het veranderen. Lees hier alles over 2 maanden zwanger zijn.

3 maanden zwanger

3 maanden zwanger

In de derde maand van de zwangerschap vindt de eerste termijn echo plaats. Lees hier meer over de ontwikkeling van je kindje en over 3 maanden zwanger zijn.

4 maanden zwanger

4 maanden zwanger

Het tweede trimester van de zwangerschap is van start gegaan bij een zwangerschap van 4 maanden. Lees hier alles over 4 maanden zwanger zijn.

5 maanden zwanger

5 maanden zwanger

5 maanden zwanger? De helft van de zwangerschap zit erop en de 20 weken echo heeft plaatsgevonden. Lees hier alles over je baby en je zwangere lichaam.

6 maanden zwanger

6 maanden zwanger

6 maanden zwanger? Lees hier alles over de groei van je baby in je buik en de veranderingen en ontwikkelingen van je lichaam als je 6 maanden zwanger bent.

7 maanden zwanger

7 maanden zwanger

7 maanden zwanger? Het derde trimester van de zwangerschap is aangebroken. Lees hier alles over de ontwikkeling van je baby in je buik en van je lichaam.

8 maanden zwanger

8 maanden zwanger

8 maanden zwanger? Bij een zwangerschap van 8 maanden is de moeder zich aan het voorbereiden op de komst van de baby. Lees hier alles over jouw baby!

9 maanden zwanger

9 maanden zwanger

Ben je 9 maanden zwanger? Lees hier alles wat je kunt verwachten en hoe je kindje zich ontwikkelt als je 9 maanden zwanger bent.

Eerste trimester zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap

De eerste drie maanden van je zwangerschap noem je het eerste trimester van je zwangerschap. Lees hier alles wat je kunt verwachten in je eerste trimester.

Tweede trimester van de zwangerschap

Tweede trimester van de zwangerschap

In het tweede trimester van je zwangerschap heb je de 20 weken echo, heb je minder last van zwangerschapsklachten en begint je buik te groeien. Lees meer!

Derde trimester van de zwangerschap

Derde trimester van de zwangerschap

Aan het einde van het derde trimester wordt de baby geboren. Lees hier alles over de ontwikkeling van je baby en je lichaam in dit laatste trimester.

Zwangerschapskalender

Gefeliciteerd, je bent zwanger! In deze zwangerschapskalender geven we je van week tot week inzicht in het verloop van je zwangerschap. Je leest over de veranderingen in je eigen lichaam en de stap voor stap ontwikkelingen van je ongeboren kindje. Je ontdekt per week van je zwangerschap wat je kunt verwachten.

Je zwangerschap is een bijzondere periode

Er staat je een bijzondere tijd te wachten. Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden, ofwel 40 weken. Iedere zwangerschap verloopt anders en wordt anders ervaren, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Met onze zwangerschapskalender proberen we je zo goed mogelijk te helpen. Je kunt per week alles lezen over de groei van je buik, eventueel zwangerschapskwaaltjes en de groei van je baby. Ook proberen we je een aantal praktische tips voor tijdens je zwangerschap te geven en informatie over je gezondheid.

De start van je zwangerschap

Wist je dat de eerste week van je zwangerschap al begon voordat je een zwangerschapstest deed? De eerste week van je zwangerschap begon namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatie. Toen je een zwangerschapstest deed, was je waarschijnlijk dus al (minstens) vier weken zwanger. Heb je direct aan anderen verteld dat je zwanger bent met een leuke zwangerschapsaankondiging? Of houd je je zwangerschap voorlopig nog geheim? Doe waar jij je goed bij voelt.

Drie trimesters

Een zwangerschap kan verdeeld worden in drie trimesters. Het eerste trimester duurt van week 1 tot week 13 van de zwangerschap. Voor veel vrouwen staat dit eerste trimester in het teken van zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid, moeheid, stemmingswisselingen en slecht slapen. Hopelijk blijven jou deze kwalen zo veel mogelijk bespaard. Met je baby gebeurt er het eerste trimester van je zwangerschap ontzettend veel: de inwendige organen worden gevormd en het hartje begint te kloppen. Je baby heeft al armen, benen, vingers en tenen en lijkt al op een klein mensje. Vaak wordt het eerste trimester het meest cruciale trimester genoemd, omdat de baby zich in dit semester al bijna helemaal vormt. Soms kan na twaalf weken zwangerschap al het geslacht bepaald worden van je baby. Aan het einde van het eerste trimester weegt je baby ongeveer 23 gram en is ruim zeven centimeter lang.

Het tweede trimester begint als je 14 weken zwanger bent en duurt tot week 26 van je zwangerschap. Veel zwangere vrouwen voelen zich in dit trimester het meest fit. Je hebt minder last van misselijkheid en je hebt weer meer energie dan voorheen. Een ander fijn voordeel van het tweede trimester is dat de kans op een miskraam nu veel kleiner is geworden. De ontwikkeling van de baby gaat in snelle vaart door dit trimester. De zintuigen ontwikkelingen zich: je baby kan nu horen, smaken proeven en licht zien. Tegen het einde van het tweede trimester van je zwangerschap weegt je baby ruim 700 gram en is ongeveer 33 centimeter lang.

Het derde trimester duur van week 27 van je zwangerschap tot week 42 week van de zwangerschap. De gemiddelde zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Mogelijk krijg je in dit trimester steeds meer last van rugpijn en krampen en houd je steeds meer vocht vast. Bij je baby vinden nu heel belangrijke ontwikkelingen in de hersenen plaats. Je baby wordt steeds groter en heeft hierdoor steeds minder ruimte om te bewegen in je buik. Aan het einde van het derde trimester van je zwangerschap weegt je baby ongeveer 3.4 kilogram en is circa 50 centimeter lang.

Onze zwangerschapskalender

Voor nog veel meer informatie over jou en je baby, raadpleeg je onze zwangerschapskalender. De zwangerschapskalender bestaat uit 42 artikelen die 42 weken zwangerschap beschrijven. Ieder artikel bevat nuttige en leuke informatie over jou en je baby. De kalender helpt je om je voor te bereiden op de komst van je kindje. We hopen dat je een fijne zwangerschap hebt en dat je volop kunt genieten van deze bijzondere tijd.