Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

De meeste kinderen hebben tijdens hun eerste twee levensjaren al zo'n 8 tot 10 verkoudheden opgelopen. Niet onlogisch want het immuunsysteem van baby's is nog niet zo goed ontwikkeld als van een volwassene. Genoeg reden dus om deze tips te volgen om je baby gezond te houden in de winter.

1. Was je handen regelmatig

Dit is geen verrassende tip omdat het er eentje is die ook geldt voor volwassenen. De meeste verkoudheden worden immers doorgegeven. De beste manier om gezond te blijven is door dus bacteriën te vermijden. Soms vegen we onbewust eens aan onze neus of zitten onze handen vol bacteriën na te hebben geniesd met onze hand voor onze mond. Voorkom ziektes dan ook door regelmatig je handen te wassen. Dat geld niet enkel voor jou, maar ook voor de volledige familie die bij je thuis woont.

2. Blijf zoveel mogelijk binnen

Het is geen geheim dat bacterien en ziektes de grootste kans op ontwikkelen hebben in koude temperaturen. Wanneer je de kou trotseert met je baby, loopt hij dus het risico om ziek te worden. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om gewoon thuis te blijven, vermijd je dus beter de barre weersomstandigheden wanneer het kan. Maar gezellig thuisblijven bij de warme haard heeft ook zijn charmes, toch?

3. Borstvoeding

Één van de voordelen van borstvoeding is dat het ook het immuunsysteem van je baby bevordert? Niet dat we nu gaan beweren dat je kind ziek wordt als je besluit geen borstvoeding te geven, maar onderzoek heeft aangetoond dat moedermelk niet alleen een serieuze boost geeft aan het immuunsysteem van je pasgeborene, maar dat de samenstelling ervan ook verandert naargelang wat de baby nodig heeft. Dat betekent dat als je kind ziek begint te worden, dat de moedermelk antistoffen zal aanmaken om hem sneller te genezen.

4. Vermijd roken in de omgeving van de baby

En met omgeving bedoelen we het hele huis, of zelfs overal waar je je baby mee naartoe neemt. Kinderen zouden nooit moeten blootgesteld worden aan sigarettenrook. Het is niet alleen erg slecht voor de gezondheid en ademhaling, maar het tast ook het immuunsysteem aan.

5. Draag geen schoenen in huis

Wie zijn schoenen binnen draagt, brengt het vuil en de bacterien van buiten mee naar binnen. Wanneer baby's dan kruipen over de vloer, komen ze hier rechtstreeks mee in contact en is de stap naar ziek worden snel gezet.

6. Laat speelgoed thuis

Wellicht breng je je baby af en toe eens naar de opvang. In dat geval laat je beter het speelgoed thuis. Je kan weinig veranderen aan de blootstelling aan andere (misschien zieke) kinderen, maar wat je wel in de hand hebt, is dat het eigen speelgoed in aanraking komt met die zieke kinderen. Zo vermijd je de bacteriën in huis te halen.

7. Overdrijf niet met het vermijden van andere kinderen

Tuurlijk, de kans is groot dat je baby in contact komt met zieke kinderen wanneer hij bij de opvang is, of op speeldate gaat. Toch laat je dit beter toe. Het vermijden van sociale gelegenheden doet immers meer kwaad dan goed. Daarnaast is het niet slecht dat je baby af en toe in aanraking komt met bacteriën. Zo bouwt hij immers zijn immuunsysteem aan.