4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...

De meeste kinderen hebben tijdens hun eerste twee levensjaren al zo'n 8 tot 10 verkoudheden opgelopen. Niet onlogisch want het immuunsysteem van baby's is nog niet zo goed ontwikkeld als van een volwassene. Genoeg reden dus om deze tips te volgen om je baby gezond te houden in de winter.

1. Was je handen regelmatig

Dit is geen verrassende tip omdat het er eentje is die ook geldt voor volwassenen. De meeste verkoudheden worden immers doorgegeven. De beste manier om gezond te blijven is door dus bacteriën te vermijden. Soms vegen we onbewust eens aan onze neus of zitten onze handen vol bacteriën na te hebben geniesd met onze hand voor onze mond. Voorkom ziektes dan ook door regelmatig je handen te wassen. Dat geld niet enkel voor jou, maar ook voor de volledige familie die bij je thuis woont.

2. Blijf zoveel mogelijk binnen

Het is geen geheim dat bacterien en ziektes de grootste kans op ontwikkelen hebben in koude temperaturen. Wanneer je de kou trotseert met je baby, loopt hij dus het risico om ziek te worden. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om gewoon thuis te blijven, vermijd je dus beter de barre weersomstandigheden wanneer het kan. Maar gezellig thuisblijven bij de warme haard heeft ook zijn charmes, toch?

3. Borstvoeding

Één van de voordelen van borstvoeding is dat het ook het immuunsysteem van je baby bevordert? Niet dat we nu gaan beweren dat je kind ziek wordt als je besluit geen borstvoeding te geven, maar onderzoek heeft aangetoond dat moedermelk niet alleen een serieuze boost geeft aan het immuunsysteem van je pasgeborene, maar dat de samenstelling ervan ook verandert naargelang wat de baby nodig heeft. Dat betekent dat als je kind ziek begint te worden, dat de moedermelk antistoffen zal aanmaken om hem sneller te genezen.

4. Vermijd roken in de omgeving van de baby

En met omgeving bedoelen we het hele huis, of zelfs overal waar je je baby mee naartoe neemt. Kinderen zouden nooit moeten blootgesteld worden aan sigarettenrook. Het is niet alleen erg slecht voor de gezondheid en ademhaling, maar het tast ook het immuunsysteem aan.

5. Draag geen schoenen in huis

Wie zijn schoenen binnen draagt, brengt het vuil en de bacterien van buiten mee naar binnen. Wanneer baby's dan kruipen over de vloer, komen ze hier rechtstreeks mee in contact en is de stap naar ziek worden snel gezet.

6. Laat speelgoed thuis

Wellicht breng je je baby af en toe eens naar de opvang. In dat geval laat je beter het speelgoed thuis. Je kan weinig veranderen aan de blootstelling aan andere (misschien zieke) kinderen, maar wat je wel in de hand hebt, is dat het eigen speelgoed in aanraking komt met die zieke kinderen. Zo vermijd je de bacteriën in huis te halen.

7. Overdrijf niet met het vermijden van andere kinderen

Tuurlijk, de kans is groot dat je baby in contact komt met zieke kinderen wanneer hij bij de opvang is, of op speeldate gaat. Toch laat je dit beter toe. Het vermijden van sociale gelegenheden doet immers meer kwaad dan goed. Daarnaast is het niet slecht dat je baby af en toe in aanraking komt met bacteriën. Zo bouwt hij immers zijn immuunsysteem aan.