De digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Zwanger van ons derde kind

Toen ik weer zwanger wilde worden ben ik naar de gynaecoloog gegaan vanwege mijn eerdere bekkenproblemen. Ik was bang dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap misschien niet meer zou kunnen lopen. Volgens de gynaecoloog was de kans hierop klein, maar het heeft...

Kan ik mijn baby in de airco of bij de ventilator laten slapen?

[Tijdens een hittegolf kunnen de temperaturen hoog oplopen. Je merkt zelf al dat je duf wordt van de warmte, maar voor een baby zijn warme dagen helemaal lastig. Je baby kan nog niet de eigen temperatuur reguleren, waardoor je extra waakzaam moet zijn. Mag je baby in...

De meeste kinderen hebben tijdens hun eerste twee levensjaren al zo'n 8 tot 10 verkoudheden opgelopen. Niet onlogisch want het immuunsysteem van baby's is nog niet zo goed ontwikkeld als van een volwassene. Genoeg reden dus om deze tips te volgen om je baby gezond te houden in de winter.

1. Was je handen regelmatig

Dit is geen verrassende tip omdat het er eentje is die ook geldt voor volwassenen. De meeste verkoudheden worden immers doorgegeven. De beste manier om gezond te blijven is door dus bacteriën te vermijden. Soms vegen we onbewust eens aan onze neus of zitten onze handen vol bacteriën na te hebben geniesd met onze hand voor onze mond. Voorkom ziektes dan ook door regelmatig je handen te wassen. Dat geld niet enkel voor jou, maar ook voor de volledige familie die bij je thuis woont.

2. Blijf zoveel mogelijk binnen

Het is geen geheim dat bacterien en ziektes de grootste kans op ontwikkelen hebben in koude temperaturen. Wanneer je de kou trotseert met je baby, loopt hij dus het risico om ziek te worden. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om gewoon thuis te blijven, vermijd je dus beter de barre weersomstandigheden wanneer het kan. Maar gezellig thuisblijven bij de warme haard heeft ook zijn charmes, toch?

3. Borstvoeding

Één van de voordelen van borstvoeding is dat het ook het immuunsysteem van je baby bevordert? Niet dat we nu gaan beweren dat je kind ziek wordt als je besluit geen borstvoeding te geven, maar onderzoek heeft aangetoond dat moedermelk niet alleen een serieuze boost geeft aan het immuunsysteem van je pasgeborene, maar dat de samenstelling ervan ook verandert naargelang wat de baby nodig heeft. Dat betekent dat als je kind ziek begint te worden, dat de moedermelk antistoffen zal aanmaken om hem sneller te genezen.

4. Vermijd roken in de omgeving van de baby

En met omgeving bedoelen we het hele huis, of zelfs overal waar je je baby mee naartoe neemt. Kinderen zouden nooit moeten blootgesteld worden aan sigarettenrook. Het is niet alleen erg slecht voor de gezondheid en ademhaling, maar het tast ook het immuunsysteem aan.

5. Draag geen schoenen in huis

Wie zijn schoenen binnen draagt, brengt het vuil en de bacterien van buiten mee naar binnen. Wanneer baby's dan kruipen over de vloer, komen ze hier rechtstreeks mee in contact en is de stap naar ziek worden snel gezet.

6. Laat speelgoed thuis

Wellicht breng je je baby af en toe eens naar de opvang. In dat geval laat je beter het speelgoed thuis. Je kan weinig veranderen aan de blootstelling aan andere (misschien zieke) kinderen, maar wat je wel in de hand hebt, is dat het eigen speelgoed in aanraking komt met die zieke kinderen. Zo vermijd je de bacteriën in huis te halen.

7. Overdrijf niet met het vermijden van andere kinderen

Tuurlijk, de kans is groot dat je baby in contact komt met zieke kinderen wanneer hij bij de opvang is, of op speeldate gaat. Toch laat je dit beter toe. Het vermijden van sociale gelegenheden doet immers meer kwaad dan goed. Daarnaast is het niet slecht dat je baby af en toe in aanraking komt met bacteriën. Zo bouwt hij immers zijn immuunsysteem aan.